Program de Vizionări: L-V: 9:00 – 18:30, S - programare telefonica
Modern architecture office buildings

Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Development: Pe fondul creșterii costurilor de construcție și a inflației, preconizăm majorări de până la 20-30% ale prețurilor pentru locuințele livrate în perioada următoare

08.06.2022

În ciuda contextului recent al scumpirilor repetate și al instabilității generate de războiul din Ucraina, piața imobiliară de lux din capitală a înregistrat rezultate satisfăcătoare și are perspective bune de evoluție pentru anul 2022, afirmă Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Development, într-un interviu acordat platformei GlobalManager.ro.

ceo andrei cantaragiu

Potrivit acestuia, vânzările pe segmentul de lux au continuat să crească în prima parte a anului, cu toate că au existat și clienți mai precauți care au decis să amâne decizia de achiziție, influențați de evenimentele din regiune.

“Zona de Nord, principalul pol de dezvoltare al pieței de lux, a atras investiții importante pentru proiecte noi, care răspund cererii cumpărătorilor pentru apartamente și case la un nivel de calitate premium. Ansamblul Bonton Luxury Villas pe care City Garden Development îl dezvoltă în zona Pipera, în spatele Școlii Americane, cuprinde 66 vile de lux cu dotări și facilități exclusiviste precum lift interior, club privat cu piscină și sală de sport. Prima fază de dezvoltare a ajuns la un grad de contractare de 65%. Totodată, trendul investițiilor imobiliare a crescut în ultimii ani și cred că va accelera în viitorul apropiat, deoarece reprezintă o alternativă sigură și profitabilă de plasare a economiilor. Spre exemplu, din totalul clienților noștri, aproximativ 40% au cumpărat o vilă în ansamblu ca investiție, randamentul anual generat din închiriere ajungând la circa 8%”, spune Andrei Cantaragiu.

Fluctuațiile mari ale costurilor materialelor și lipsa de predictibilitate, între principalele motive de îngrijorare

Acesta consideră că principalele probleme ale dezvoltatorilor în momentul de față sunt scumpirea accelerată a prețurilor pentru materiale de construcție și energie, alături de blocajele din lanțul de distribuție, în condițiile în care circa 70% dintre materialele de construcții sunt importate.

“În ceea ce privește prețurile acestora, spre exemplu, kilogramul de fier a înregistrat o creștere de 75% din ianuarie, în timp ce media scumpirilor este de circa 50%. Pe fondul creșterii costurilor de construcție și a inflației, sunt preconizate majorări de până la 20 – 30% ale prețurilor pentru locuințele livrate în perioada următoare. Inclusiv noi luăm în calcul o creștere a prețurilor pentru vilele din faza a doua a proiectului Bonton, pe care o dezvoltăm anul acesta”, explică CEO-ul City Garden Development.

Andrei Cantaragiu susține că principalele motive de îngrijorare care planează asupra real-estate-ului românesc țin, pe de o parte, de fluctuațiile mari ale costurilor materialelor și lipsa de predictibilitate iar, pe de altă parte, de evoluția conflictului din Ucraina și efectele acestuia, care ar putea influența nivelul cererii de pe piață.

Caracteristicile “locuinței de lux” în România anului 2022

Conceptul de locuință de lux în accepțiunea românilor a evoluat foarte mult în ultimii ani. Dacă înainte luxul era perceput ca sinonim al opulenței, reflectată cu precădere în stilul grandios, bogat, între timp, oamenii oferă valențe mai complexe noțiunii de lux. În prezent, pentru a se încadra în categoria de lux, o locuință trebuie să ofere un mix echilibrat de elemente, începând de la locație, calitatea construcției și finisajelor, suprafețe, facilitățile integrate proiectului, la comunitatea de rezidenți.

„Principalele cerințe adresate de către clienții noștri au în vedere spațiul, care este de preferat să fie unul cât mai generos, disponibilitatea spațiilor exterioare de relaxare cum ar fi o grădină sau terasă, dar și posibilitatea de amenajare a unui home office. Proiectul Bonton Luxury Villas se adresează celor care vor să se bucure de un stil de viață modern, exclusivist, în cadrul unei comunități restrânse. Vilele premium, concepute pentru a acomoda familii extinse, dar și personal auxiliar cum ar fi o bonă internă, au suprafețe între 353 mp – 404 mp și dispun de până la 7 camere spațioase (zonă de living şi dining, dormitoare cu băi și dressinguri proprii, birou și 2 terase). La parter, acestea au grădini de până la 200 mp. Opțional, fiecare vilă poate fi dotată cu lift interior, un element unic pe piață, din ce în ce mai dorit de cumpărători”. Interlocutorul adaugă că tehnologia și inovația au ajuns să joace un rol esențial în domeniul de real-estate în contextul actual, în care se pune din ce în ce mai mult accentul pe dezvoltarea de proiecte sustenabile, care să îmbunătățească standardele de locuire.

„În cadrul proiectului Bonton am investit în materiale și tehnologii de ultimă generație, care permit obținerea unui grad de eficiență energetică similar casei pasive, aceasta fiind un standard internaţional pentru arhitectura sustenabilă. Spre exemplu, pereții structurali sunt din beton armat, cu un strat de 15 cm de polistiren expandat, ceea ce asigură o bună izolare termică. Termoizolarea locuinței este realizată cu tâmplărie de foarte bună calitate, din aluminiu și sticlă tripan, ceea ce limitează pierderea de căldură. Încălzirea prin pardoseală asigură distribuirea uniformă a căldurii, iar fiecare cameră este dotată cu termostat, ceea ce permite reglarea temperaturii. Pentru rezidenții ansamblului, aceste soluții înseamnă o reducere de 15% a consumului de energie”, concluzionează Andrei Cantaragiu.

*Acest articol a apărut pe GlobalManager.ro
Programează o Vizionare

Declar că am luat la cunoștiință despre POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE și aleg să fiu contactat pentru o oferta personalizată. Declar că îmi dau acordul pentru colectarea, stocarea și prelucrarea datelor mele personale pe care le-am furnizat în scopuri de marketing și publicitate, pentru a primi informații despre produsele sau promoțiile aferente prin e-mail.

Sending...
Your message has been sent, thank you! Close this notice
Please try again. Close this notice