Program de Vizionări: L-V: 9:00 – 18:30, S - programare telefonica
Modern architecture office buildings

Andrei Cantaragiu: Prețurile locuințelor pot scădea ușor, pe segmentul mass-market

10.03.2023

Vanzarile de locuinte s-au mentinut pe un trend crescator in 2022, numarul de tranzactii inregistrand o crestere de 11%, in pofida unei majorari de 6% a preturilor. Pentru 2023, Andrei Cantaragiu, CEO-ul City Garden - compania ce dezvolta proiectul Bonton Luxury Villas, in zona Pipera, estimeaza o stabilizare a preturilor materialelor de constructii, ce va aduce o ajustare a preturilor produselor imobiliare, cu o posibila scadere usoara a preturilor locuintelor pe segmentul mass-market, generata de cresterea considerabila a dobanzilor la creditele ipotecare.

interviu andrei cantaragiu bonton villas

"Conflictul din Ucraina, criza energetica si majorarea costurilor de constructie sunt factori care au pus presiune pe piata imobiliara romaneasca in 2022 si au condus la cresterea preturilor locuintelor. Potrivit analizelor imobiliare, pe parcursul anului trecut, pretul mediu al locuintelor de vanzare la nivel national s-a majorat cu 6%, de la 1.593 la 1.682 de euro/ metru patrat util. Cu toate acestea, contrar asteptarilor, vanzarile si-au mentinut trendul ascendent, iar numarul de tranzactii incheiate la nivel national a depasit cu aproximativ 11% nivelul din 2021. In 2023 ma astept la o stabilizare a preturilor materialelor, dupa doi ani in care acestea au inregistrat cresteri record. Prin urmare, si preturile finale ale imobilelor ar urma sa se ajusteze. Totodata, pe segmentul mass-market, cred ca va exista o scadere usoara a preturilor, in contextul cresterii considerabile a dobanzilor la creditele ipotecare", a declarat Andrei Cantaragiu.

In ceea ce priveste locuintele noi disponibile spre vanzare, managerul anticipeaza o scadere a ofertei fata de anii anteriori, avand in vedere ca in ultimele doua trimestre din 2022 au fost demarate mai putine proiecte rezidentiale noi sau faze ale acestora. De asemenea, in Bucuresti, la acest factor se adauga si blocajul din etapa de avizare si autorizare.

Miza ramane zona central-nordica a Capitalei, pentru viitoarele proiecte

City Garden are in dezvoltare proiectul Bonton Luxury Villas, un ansamblu de 66 de vile premium, cu dotari moderne si facilitati integrate - club privat cu piscina si sala de sport. Proiectul este amplasat intr-o locatie exclusivista din Pipera, langa Scoala Americana si Padurea Baneasa.

Vilele ansamblului se disting, in primul rand, prin dimensiunile generoase, fiind unele dintre cele mai mari locuinte disponibile pe piata. Concepute pentru a acomoda familii extinse, acestea au suprafete utile intre 293 - 327 mp, includ de pana la 7 camere spatioase (inclusiv zona de living si dining), 2 sau 3 terase, iar la parter dispun de gradini de pana la 200 mp. In plus, dezvoltatorul ofera si facilitati suplimentare din ce in ce mai dorite de clienti, cum ar fi o camera extra pentru amenajarea unui home-office sau dotarea casei cu lift interior.

Prima faza a proiectului, care cuprinde 36 de vile plus clubul privat, este deja finalizata. In momentul de fata se lucreaza la cea de-a doua faza, cu 30 de vile, ce va fi finalizata in cursul acestui an. Valoarea totala a investitiei in proiect este de peste 16 milioane de euro. Pretul unei vile in noul ansamblu rezidential porneste de la 379.000 euro (plus TVA).

"Situatia din ultimul an de pe piata de real estate ne-a determinat sa ne revizuim planurile de dezvoltare, prin urmare nu avem planificate noi investitii imobiliare in Romania, in urmatoarea perioada. Avand in vedere incertitudinile care inca se mentin pe fondul contextului geopolitic, asteptam sa vedem semne concrete de stabilizare a pietei, inainte de a demara lucrarile la un nou proiect", a declarat Andrei Cantaragiu.

Pe termen lung, obiectivele companiei de dezvoltare vizeaza in special zona centrala si de nord a Capitalei, unde are peste un deceniu de experienta. "Consideram ca aceste zone vor fi tot timpul cautate de clienti pentru ca ofera multiple beneficii, cum ar fi accesul facil catre diverse locatii sau proximitatea fata de zone de natura - parcul Herastrau, padurea Baneasa", a adaugat managerul.

Potrivit acestuia, provocarile principale intampinate in activitatea curenta sunt aceleasi ca in anul 2022, si anume preturile ridicate ale materialelor de constructii si dificultatile din lanturile de aprovizionare. De asemenea, razboiul de la granita a avut un impact asupra deciziilor de cumparare ale unor potentiali clienti, care au hotarat sa amane achizitia unei proprietati pana la stabilizarea situatiei politice si economice.

*Acest articol a apărut pe Agendaconstructiilor.ro si Revista Agenda Constructiilor
Programează o Vizionare

Declar că am luat la cunoștiință despre POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE și aleg să fiu contactat pentru o oferta personalizată. Declar că îmi dau acordul pentru colectarea, stocarea și prelucrarea datelor mele personale pe care le-am furnizat în scopuri de marketing și publicitate, pentru a primi informații despre produsele sau promoțiile aferente prin e-mail.

Sending...
Your message has been sent, thank you! Close this notice
Please try again. Close this notice